donderdag 28 november 2013

Bloggersquilt Donderdag - blok 47

Het blok van deze week is ingezonden door Annerieke:
"Mijn keuze is gevallen op de disappering fourpatch
Je begint met 4 lapjes van 11,5 cm (naaien met voetje breed, dan wordt het blok 15 bij 15. Je kan ook 12 nemen/ bijsnijden kan altijd nog ) , 2 lapjes uni/licht en 2 lapjes met een figuurtje/donker.
Deze naai je als een fourpatch aan elkaar ( kruislings)
Als ze aan elkaar zitten snij je bijv. 3 cm vanaf het midden de lap door. Dit doe je links van het midden en rechts. De afstanden moeten nu hetzelfde blijven.
Hierna snij je de lap horizontaal door met weer dezelfde afstand vanaf de middennaad.
Nu verwissel je de rechter- en linkerbovenhoek met elkaar. Dit herhaal je ook  met de rechter- en linkeronderhoek.
Als laatste draai het middelste stukje een kwartslag en kan je alles aan elkaar stikken. Et voila.
Dit blok vind ik zo leuk omdat iedereen een andere verdeling maakt in het snijden en dan heeft iedereen toch zijn `eigen’ blok.
of
wanneer je liever met de hand werkt kan je natuurlijk ook heel goed malletjes maken!!!
vier maal 5x5, vier x 2,5x2,5 en 8 maal 2,5 x 5 cm (exclusief naadtoeslag)"
  
Ik heb deze op de originele snijtechniek manier gedaan, de eerste suggestie vanuit 4 vierkantjes en dan versnijden, dit blokje is gemaakt op de naaimachine, dus was het ook nog eens heel snel klaar, zo snel dat het naar meer smaakte, ik heb me niet ingehouden, het is zo leuk om te toveren met blokjes, dat je er meer, meer, meer van wilt!
Ik heb wel even gekeken hoe het zat met het snijden op dit You Tube filmpje:
 
Het is alweer donderdag, weer een week bijna om, wat gaat het toch snel, zeker nu de dagen steeds korter worden, ik geniet van het knusse van het seizoen, kopjes thee en koffie met speculaasjes, pepernootjes en taaitaai mannekes.
Tot maandag voor een vers rondje Sweet Hearts, fijn weekend of tot later!



maandag 25 november 2013

Sweet Hearts 2013


zoete hartjes 323 -330
Ik ben er bijna, ik ben er bijna, nog maar ruim een maand te gaan! Omdat het voor de foto zo leuk uitkomt, 8 hartjes, weer heerlijke roodjes uit eigen collectie, zoals alle andere stofjes ook uit eigen collectie komen.

Ondertussen ben ik ook aan het doorpitten van mijn Sterrenquilt, het gaat traag, maar het vordert steeds een klein stukje, op dit moment doe ik alleen de blauwe hexagonnen, daarna wil ik ook nog een deel van iedere ster doen. Ik geniet heel erg van de kleuren, ik word er zo blij van!
Op dit moment heb ik 42 hexagonnen gequilt met een sterpatroontje opgebouwd uit ruiten en driehoekjes.
Ik wens je een prettige week, donderdag is er weer een leuk Bloggersquilt blokje, misschien kom je dan weer even langs.

donderdag 21 november 2013

Bloggersquilt Donderdag - blok 46

Op de Regiodag Voorjaar 2012 van het Quiltersgilde (afdeling Friesland) kregen we een les en lesbrief over de Dresden Plate, Jellie en Klazien raakten in Veldhoven allebeide onder de indruk van de techniek van een Japanse dame, zij vervaardigde de Dresden Plate bloemen zo'n een rap tempo, dat het nader bestudeert diende te worden voor de workshop van de komende regiodag. Beiden maakten een uitvoering naar eigen idee, bovenstaande foto is de uitwerking van Klazien Hoomans.
Toen ik vorige week het blok van de week zag, heb ik de lesbrief met het nooit afgemaakte werkje, snel opgezocht, even kijken welke handige techniek wij ook alweer geleerd hadden. Het was even kijken wat de truc was en toen los, ik heb de stofkeuze simpel gehouden, twee bloemige blauwtjes met een donkere achtergrond.
Hier zie je de techniek die ik gebruikt heb
 en een close up, kun je het zien?
 De achterkant als hij af is
 en de voorkant
festonneren en het hart erop  en voilà het blok is af
 Het blok is ingezonden door Marga zij legt haar keuze als volgt uit:
"Welk blok heb ik gekozen, nou een dresden plate maar dan met puntjes en geen rondjes bovenin.
Deze zijn voor de naaimachine gebruiksters een stuk makkelijker te maken en ook voor de handwerkster een makkelijk blok.
Heb er een voorbeeldfoto bij gedaan, deze heb ik zelf ooit eens gemaakt en gebruikt in een quiltje.
Het leuke van deze dresden vind ik de vele blaadjes zeg maar, maar liefst 20 stuks.
Het is zo leuk om ervoor te zorgen om zoveel mogelijk verschillende stofjes erin te gebruiken.
Ben gek op sterren en bloemen zijn leuk om te krijgen dus deze heeft alle twee in zich."
Marga heeft een heel leuk postje besteed aan het Bloggersquiltproject en dan krijg je meteen ook een prachtige prestentatie van haar super uitvoeringen in allerlei variaties van dit patroon, ik kan je haar blog van harte aanbevelen!
Ik haal snel het volgende blok op, eens kijken wie er deze week aan de beurt is en welk patroon ik deze week mag maken. Ik wens je een prettige donderdag, alvast een fijn weekend en misschien tot maandag!

maandag 18 november 2013

Sweet Hearts 2013

Een kleurig zoete hartjes weekje, lekkere snoepkleurtjes en zelfs een aardbei-/kersenstreepjes stofje, het is een krijgertje uit mijn quiltbegintijd, sommige stofjes zijn en blijven favoriet, dit is er eentje van, ik heb nog een heel klein restantje over, dat is wel jammer, maar ja, het is beter gebruikt en dan bewaard in de bak te blijven.
zoete hartjes 316 - 322

Het wordt een rustig weekje, een kappersafspraakje en donderdag de Màrkante Froulju bee, tijd genoeg voor huishoudelijkheden en natuurlijk de nodige steekjes.
Ik wens je een prettige week toe, misschien tot donderdag, in het echt of op mijn blog.

donderdag 14 november 2013

Bloggersquilt Donderdag - blok 45

Blok 45 komt van de jongste bloggende deelnemer  aan het Bloggersquilt project, het is altijd leuk om te zien dat jonge mensen plezier beleven aan handwerk, in welke vorm dan ook. Tristan is een handquilter maar onlangs heeft hij een uitstapje gemaakt naar de machine en kijk eens hoe goed dat is gegaan!

Tristan koos dit blok omdat zijn blog Boefje heet, de naam van het gezinshondje, 
natuurlijk is een hondje dan de juiste keus.
en wat voor hondje, zooo lief!
Het blokje is een leuk blokje, maar ik vond het hondje een beetje groot naast de kleine stukjes blokjes, dus ik heb het patroon iets aangepast, ik heb lekker zitten friemelen en priegelen in de bus en bij mijn moeder afgelopen maandag, ik kwam thuis met 4 hondjes, het blokje is niet vierkant, dus zijn de horizontale balken breder dan de vertikale:
Vijfenveertig (+ enkele varianten) blokken vraagt om een totaalplaatje, dus heb ik alle blokken opgeprikt, niet op volgorde van uitkomst, maar gewoon zo van de veelbekeken stapel, ik sleep hem overal mee naar toe en show alle blokjes graag, dus alles ligt door elkaar:

Verder heb ik nog wat blokken gemaakt aan de Jelly roll quilt, ik ben nog steeds aan het schuiven en veranderen, ik loop weer tegen mijn "probleem" aan, ik vind een quilt niet gauw groot genoeg, op dit moment heb ik alle blokken die ik maakte op de workshop paarsgewijs naast elkaar geprikt, er een aantal bijgemaakt en laat ze diagonaal lopen. Ik zit niet vast aan een jelly roll en kan naar hartenlust snijden van mijn stoffen. Dit is nog steeds geen vaste opstelling, maar wel het resultaat tot  nu toe:
Ik hops naar Jacqueline voor blok 46, eens kijken welke uitdaging er klaarstaat voor ons en van wie, het is zo leuk om blog te ontdekken die ik nog niet ken, of een "oude bekende" te zien.
Ik wens je een prettige donderdag, alvast een fijn weekend en tot maandag!


 

maandag 11 november 2013

Sweet Hearts 2013

zoete hartjes 309 - 315
De zoete hartjes van deze week, ik krijg er nog steeds bubbeltjes van in mijn buik als ik ze zie, zalig om in een heerlijkheid met rode tinten te werken.

Afgelopen donderdag deed Babette op verzoek van Klazien Leeuwarden aan om de workshop Jelly roll quilt te geven. Met zijn tienen gingen we onder leiding van Babette aan de gang, stroken naaien, snijden, uitzoeken, tekenen, naaien enzovoort, het was gezellig, er werd hard gewerkt, Babette stond ons geduldig bij bij al onze vragen en kookte onderhand een heerlijk soepje. Aan het eind van de middag hebben we van ieder een aantal blokken op een lap gespeld om het resultaat te bekijken
Ik heb deze foto van Klazien geleend omdat ik een fototoestel met lege batterijen bij me had, handig! Het is zo leuk om te zien hoe anders hetzelfde blok er uit ziet in een andere kleursamenstelling. Ik had flink doorgewerkt en ging naar huis met dit resultaat
Dit is nog niet de definitieve indeling en er komen nog meer blokken bij en ik kan vanuit hier een indeling maken zodat het meer eenheid uit zal stralen, tenminste dat hoop ik. Ik ben niet zo bedreven in het quiltblokken maken op de machine, maar het resultaat valt me niet tegen, de meeste puntjes lopen goed door. Ik zal  met veel plezier de volgende blokken maken.
Ik kan je een workshop van Babette van harte aanbevelen, ze is de rust zelve, blijft enthousiast en geduldig, motiverend en aanmoedigend ook als het niet helemaal lijkt te lukken. De meesten gingen naar huis met een aantal mooie blokken en zin om door te gaan, met de lesbrief bij de hand moet dat zeker lukken.

Maar eerst verder met het Bloggersblok voor donderdag, dat moet eerst af, het wordt er weer eentje met een eigen twist, dat moet zo nu en dan kunnen, soms vraag ik me af waarom ik mezelf priegelen aan doe en tegelijkertijd vind ik het fantastisch om te doen, dit mens steekt raar in elkaar! ;-)
Het wordt hier een rustig weekje, vandaag naar mijn moeder en verder heb ik nog weinig afspraken.

Vanavond lopen de kinderen weer met lampions door de straten, het is Sint Maarten, als het gevierd wordt bij jou in de omgeving, wens ik je een gezellige avond met veel aanloop, mooie lampions en leuke liedjes toe.
Ik wens je een prettige week, veel plezier bij alles dat je onderneemt, tot donderdag of een andere keer!



donderdag 7 november 2013

Bloggersquilt Donderdag - blok 44

 Vorige week was 31 oktober Halloween, het Keltische Oudjaarsavond, en bijna 2 november Allerzielen, de dag om geliefde overledenen te herdenken volgens de Katholieke leer (hoewel dezen natuurlijk altijd in ons hart zijn), een prima dag om het blok van Marja en haar keuze te presenteren:
"Natuurlijk kon ik niet achterblijven om een blok in te sturen.
Het is er een geworden van de Dear Jane.
E5 Rising Sun.
 ik schrijf in het boek er bij op welke datum ik het blok maak (30 april 2013)
 en wat er die dag aan de hand is.
Ook de stofkeuze toen met zonnig oranje en geel is bewust gekozen.
Nu wetende dat Friso overleden is hoop ik zeker dat de zon weer gaat schijnen voor Beatrix en Alexander."

 Marja is Dear Jane aan het maken,op haar blog zag ik ook mooie merklapjes en andere oefenlappen, daar ik de dag voor de presentatie van Bloggersblok 44 naar een merklappen tentoonstelling ben geweest, heb ik heerlijk rondgeneusd op dit blog, nog nagenietend van de tentoonstelling.

Ik trek een vlot sprintje naar Jacqueline om blok 45 op te halen, een heerlijk nieuw blok om te maken, ik verheug me er alvast op, volgende week een blok en een overzicht van 45 (+3) blokken. het mijmeren over welke stofjes ik zal gebruiken laat ik nog even tot morgen, want vandaag doe ik iets heel anders!

Me realiserend dat ik wel erg veel leuke dingen doe de afgelopen weken kan ik je vandaag vertellen dat ik op stap ben, de Jelly Roll workshop van Babette, ik verheug me op een gezellige dag, een aantal leden van onze Markante Quiltfroulju bee schuiven aan naast een aantal andere dames, ik ben benieuwd naar de jelly rolls of stof stroken van de anderen en de resultaten van de dag! 
Het is voor mij ook spannend omdat dit een machine gemaakte quilttop gaat worden, heel soms doe ik wel eens een stukje op de machine, maar over het algemeen werk ik met de hand, dus vandaag geen gesjoemel om de puntjes op elkaar te krijgen, maar netjes en geconcentreerd werken, goed strijken en rustig blijven.
Ik hoop met deze quilt een deukje in mijn voorraad Maxx (voor wie het niet weet: een winkel hier in de buurt die rest- en brandschade partijen verkoopt, enige jaren geleden hadden ze een stoffengroothandel met ook quiltstoffen opgekocht) stoffen te slaan, ik geneer me gewoon een beetje over de hoeveelheid die ik destijds schaamteloos heb ingeslagen en nu niet weet wat ik er mee aan zal vangen. Van deze stoffen, het is een deel van de serie Purses and Paisleys van Wilmington,  heb ik zelf een jelly roll gesneden, ik ben heel benieuwd hoe het uit gaat pakken, ik kan me er op dit moment geen voorstelling van maken:
Ik wens je een fijne dag toe, alvast een fijn weekend en tot maandag!

maandag 4 november 2013

Sweet Hearts 2013

Een lekker roze rode week in de zoete hartjes serie, het rechter hartje bovenaan heb ik gekocht bij Stegeman in Rouveen, een klein paradijsje van een winkeltje dat velen van jullie zullen kennen,  we waren op zo'n verrukkelijk gedenkwaardig quiltweekend vanuit onze quiltclub, tegenwoordig Praatjes en Draadjes geheten, ik viel genadeloos voor dit randjes stofje, ik heb er nog wat restjes van en er kon hoera, hoera ook  nog een hartje uit! Ik word regelmatig aan uitstapjes herinnert als ik met mijn lapjes rommel, wat doen we toch een leuke dingen met elkaar in diverse samenstellingen van groepjes, het quilten verbindt echt!
Morgen weer bee bij Tineke! Gezellig!
Zoete hartjes 302 - 308

Afgelopen week kreeg ik een cadeautje van Tertia, zij had op haar blog actie naar aanleiding van haar verjaardag, als dank voor de felicitaties en blijken van vriendschap om iets terug doen, onder de reacties verlootte zij 5 vriendschapsbandjes, ik was een van de gelukkigen die er eentje mocht ontvangen.
Leuk he? 
Ik wens je een prettige week, ik ben heerlijk aan de gang met het Bloggersblok dat donderdag weer af mag zijn om vrolijk weer aan een nieuwe te beginnen, ik zet quiltsteekjes in mijn sterrenquilt en ik geniet van de binnenshuisactiviteiten, het is echt handwerkweer!